A Nadjob Kft

A Nadjob Kft. 2011-ben alakult a munkaerőpiac helyzetét segíteni kívánva munkaerő kölcsönzésre. Az egyre szigorúbb szabályozás miatt cégünk tevékenységi köre kibővült építőipari szolgáltatásokkal, amelynek keretében csatornázási beruházások, illetve parképítési, felújítási tevékenységek elvégzése tartozik. Az elmúlt években nagymértékben megnőtt a megrendelői igény a homlokzatok felújításával, hőszigeteléssel kapcsolatban. Ebből a tevékenységből származó árbevétel folyamatosan nő, ezért cégünk rövid és hosszú távon is ebben látja a legnagyobb üzleti potenciált.

Ezen területen két nagyobb céggel is szorosan együttműködve dolgozunk évek óta. 2015. októberében a Mart Építőipari és Kereskedelmi Kft. 51%-os tulajdonosi részesedést szerzett cégünkben, így még jobban tudjuk képviselni a közös üzleti érdekeinket a megrendelők, megbízók felé.
A hőszigetelés területén a megbízók részéről egyre több, különleges igény merült fel, amelyeket nehéz teljesíteni. Többek között ilyen a tartályok utólagos, helyszíni hőszigetelése, amelyhez a hagyományos vastag hőszigetelő anyagokat nem, vagy nagyon nehézkesen tudtuk felhasználni. Ekkor ismerkedtünk meg a Mart Kft. termékeivel, többek között az ultravékony hőszigetelőanyaggal, s ez indította el a két cég között a jó kapcsolatot.

A cég évek óta ismeri az ultravékony hőszigetelő anyagokat, mivel az ilyen jellegű anyagok környetbarátabb megoldást kínálnak, mint a hagyományos technológia. Referencia munkái között az Eiffel palota, a balatonfüredi szívkórház, a hévizi fürdő mind-mind ezzel a technológiával került felújításra.

A cégnek igen sok tapasztalata gyűlt fel az évek folyamán az ultravékony hőszigetelő anyagokkal kapcsolatban, s ezeket a tapasztalatokat szeretné a tulajdonos a Nadjob Kft keretein belül a benyújtott, s megnyert Ginop 2.1.1-15 pályázat segítségével felhasználni. Az elvégzett munkák segítettek megismerni a jelenleg forgalomban lévő anyagok tulajdonságait, hibáit, illetve a piaci igényeket. Az eredményes pályázat pedig biztosítja a megfelelő receptúrák kialakítását, fejlesztését.

A tapasztalataink azt mutatják, hogy a piacon kapható hőszigetelő anyagok már korszerűtlenek, nem felelnek meg teljes mértékben a környezetvédelmi elvárásoknak, illetve nem környezetbarát anyagok.

A cég kitűzte célul, hogy megvizsgálja a már forgalomban lévő ultravékony hőszigetelő anyagok összetételét, tulajdonságait, és kifejleszt egy olyan új anyagot, mely bizonyíthatóan teljesíti a hagyományos technológiák által már megvalósított hőszigetelési értékeket. Ez fejlesztési elképzelés nehézségét jelenti az, hogy ezek az anyagok vákuumizált kerámiagömbökből, és adalékanyagokból épülnek fel, a gömbökben, illetve a gömbök között nincs hővezetés, hőáramlás, valamint igen magas százalékban hőtükörként működnek. A projektnek ez is a célja, hogy azoknak az embereknek is, akik csak a számokban hisznek,s bizonyíthassuk ennek az eljárásnak a fontosságát. A projekt egyik közvetett célja az, hogy számokkal is tudjuk bizonyítani, illetve alátámasztani az eljárás fontosságát és hatékonyságát.

A fejlesztés során először ipari kutatást végzünk, amelynek keretében megismerjük a létező anyagok összetételét, tulajdonságait, majd a fejlesztésre során újabb hőszigetelő bevonatot hozunk létre, javítva az eddig elérhető termékek tulajdonságait.

Fő célunk a hővédő bevonatok elterjesztése a műemlék jellegű épületek utólagos szigetelése területén. A jelenlegi hagyományos technológiával a díszek javítása csak úgy lehetséges, ha leszedik őket, a falat szigetelik hungarocellel, vagy nikecellel, majd a restaurált elemet visszaragasztják az eredeti helyére, s ez után következhet a festés.

Amennyiben az ultravékony hőszigetelőanyag kutatási eredményei megfelelőek lesznek, akkor ez az eljárás sokban módosul, s jóval olcsóbb lesz. Az épületeken mindent a helyén lehet javítani, majd a hővédő bevonattal applikálni, mely nem csak hőszigetelő képességű, hanem meggátolja a penészesedést is! Nem kell a csatornákat, ablakpárkányokat kicserélni, ezzel rengeteg időt, energiát, s pénzt lehet megtakarítani!

A hővédő bevonatok igen hatékony hőszigetelő tulajdonsága elsősorban a kerámiaanyagú gömböknek a különleges struktúrájával magyarázható. Ezekben az anyagokban a hőtranszport folyamatok a normális szerkezetű anyagokétól eltérő módon valósulnak meg. A kerámiagömbök nanostruktúrájú falszerkezetének igen nagy a hővezetési ellenállása, a gömböket kitöltő alacsonynyomású gázanyagban minimális a konvekciós hőszállítás, valamint ezeknek a kerámia-üveg gömbfelületeknek igen hatékony a hőreflektáló tulajdonsága.

Tekintettel arra, hogy a hővédő bevonatok hőszigetelő képességének fokozása, a vastagság növelésével korlátozott, így a felhasználási területük megválasztása, körültekintő épületfizikai ellenőrző számításokat és elemzéseket igényel.

A pályázott netbook, illetve tablet lehetőséget ad arra, hogy az épületek lefényképezése után a legapróbb részleteket is figyelembe tudjuk venni a szigetelésnél. A helyszínen tudjuk bemutatni, majd számításokkal igazolni a megrendelőnek, hogy miért is jobb, ha nem a hagyományos hőszigetelést választja.

Másodsorban a gyártásnál a különféle anyagok naprakész nyilvántartása, készáruraktár nyilvántartása is megoldható a könnyen kezelhető eszközök segítségével. A kész adatokat azután konvertálhatjuk a cég központi számítógépén lévő anyagokhoz.

A weblapra mindenképpen szükségünk van ahhoz, hogy minél szélesebb körben megismertethessük az új technológiát, a cégünket. Ismereteink, eljuthatnak nem csak a felhasználói réteghez, hanem a hasonló anyagokat fejlesztőkhöz is. Ma már egy komoly cég működése nem képzelhető el jól kezelhető weblap nélkül.

A cégben sajnos nincsen olyan kvalitású ember, aki ismerné azokat a megfelelő marketing elemeket, melyek szükségesek a jó oldal kialakításához, ezért kérnénk ebben a segítségüket!

A létrejövő termék sokoldalúan felhasználható, hiszen épületek utólagos külső-belső hőszigetelésére, penészmentesítésre, lapostetők utólagos hő- és vízszigetelésére, csővezetékek szigetelésére, kazánok, elektromos berendezések hőszigetelésére alkalmazható.

A hőszigetelő bevonat teljes egészében környezetbarát, nem termelődik káros anyag a felvitelekor, de később sem, amikor már javításra szorul. A jelenleg használatos szigetelési technológiák ( polisztirol, üveggyapot… ) pár éven belül elöregednek, s akkor környezet károsító anyag keletkezik, melynek megsemmisítése komoly anyagi, és környezet károsító hatással bír.

Ez az anyag kifejezetten a napsugarak hőjének visszaverésére alkalmas. Szerkezete négy különböző kerámia összetevőből épül fel, melyek mindegyike meghatározott mérettel, sűrűséggel és kristály struktúrával rendelkezik.

Az új technológia alkalmazásakor gyorsabban végezhetők el a feladatok, mert szinte semmilyen előkészületet nem igényel a végrehajtása.
A hagyományos szigetelés megkezdésekor le kell szedni az épületekről a csatornát, az ablakkereteket, redőnytokokat…, míg az új technológiával ez mind elkerülhető.
Igen fontos tényező, hogy nem égő anyagról beszélünk, nagy hő hatására csak csepeg, de nem táplál gyorsabb égést. Tűzvédelmi besorolása A2-ds1. A régebbi anyagok tűzvédelmi besorolása igen rossz D-E, inkább táplálják az égést, mint megakadályoznák, s közben emberre veszélyes égéstermékek, füstgázok is a levegőbe kerülnek. Ennek megakadályozása nem csak az emberi életre, hanem a Föld klímájára is igen veszélyes.

A hűtőházak legtöbbjének megoldhatatlan problémát jelent a kicsapódó, majd lejegesedő pára. Folyamatosan folyik a víz, mely táptalaja a gombának, penésznek kialakulását. A fejlesztés elősegítené az anyag olyatén megvalósulását, hogy kritikus hőmérsékleti körülmények között is biztosítsa a megfelelő hőszigetelést, akár nagyon hidegről, vagy akár nagyon melegről beszélünk.
A forróság kikerülése inkább az emberek életének a megóvásával kapcsolatos. Sok olyan helyen dolgoznak emberek, ahol zárt térben,kis helyen nagyon magas hő található. Harmadfokú égésveszélynek kitéve a dolgozókat. Az új bevonat biztosítani tudná egyrészről az energia megtakarítását ( kisebb hőleadás ) másrészről a dolgozók testi épségének megóvását, hiszen a kerámiagyöngyök annyira rossz hővezetők, hogy hiába érinti meg bárki a magas hőmérsékletű felületet nem okoznak maradandó sérülést! Ha egy cső felületét hőszigetelő bevonattal látjuk el, akkor a hő a kezelt felületen nem tud áthatolni és a csőben lévő hőmérséklet megemelkedik. Így az energiaigény is csökkenthető, mivel az adott technológiai hőmérséklet eléréséhez kevesebb energia bevitelre lesz szükség.

Otthoni felhasználás
belső falakon is alkalmazható hőszigetelés
megszűnnek a hideg falak
jelentősen alacsonyabb fűtési költségek
garázsok, hétvégi házak temperálása
egyszerű és gyors megoldás minden hőproblémára
Penészmentesítés
hőhidak kiküszöbölésével megszünteti a penészgombák életterét
az egész család számára csökkenti az allergiás kockázatot
utólagosan is kivitelezhető megoldás
Ipari felhasználás
gépészeti és technológiai hőszigetelés
energetikai rendszerek hőszigetelése
hűtéstechnikai szigetelés
gazdasági és ipari épületek hővédelme
alakos szerelvények egyszerű szigetelése
munkahelyi hőterhelés csökkentése
Speciális alkalmazások
a. közlekedési eszközök: vagonok, gépjárművek, repülők
b. konténerek: lakó-, hűtő-, szállító-.
c. hajóipar: hajótestek, kabinok
d. műemlékvédelem
e. hőérzet javítása hideg/meleg felületeknél (pl. fémkorlát)
f. olaj- és gázipari alkalmazások
g. utólagos és részleges hőszigetelés
h. meglévő szigetelés hatékonyságának növelése

A projekt szempontjából mérföldkőnek tekintjük, ha  az ipari kutatás, majd az erre épülő kíséleti fejlesztés lehetővé teszi a célul kitűzott feladatok végrehajtását, megvalósulását. Az eredmények felhasználásával, dokumentálásával megvalósulhatnának a következő feladatok:

megfelelő vizsgálati eszközök kifejlesztése
receptúrák kidolgozása,
vizsgálati jegyzőkönyvek elkészítése
az ultravékony hőszigetelőanyag tulajdonságainak igazolása
fémre, betonra, falra, penészesedés ellen, negatív mérési tartományban, valamint magas hőmérsékleten
λ értékének egyértelmű meghatározása figyelembe véve a reflexió értéket is
hőtechnikai számítások összefésülése a hagyományos számítási eljárásokkal

Létrehozott értékek kommunikálása tudományos és felhasználói körökben

Ahhoz, hogy a fenti eredményeket dokumentálhassuk, megismertessük a széles felhasználói rétegekkel szükségünk van a technika vívmányaira, melyek nagyban segítik a munkánkat. Kimutatások készítése, anyagnyilvántartás, beszállítók, megrendelők folyamatos elérése mind-mind szükségessé teszi, hogy rendelkezzünk önálló weblappal, mely megfelelő marketinggel segíti munkánkat. A dolgozók közötti kommunikációt, eredmények, fejlesztések megosztását viszont azon eszközök segíthetik, melyeket a dolgozóink magukkal vihetnek a munkaterületre, s onnan oszthatják meg tudásukat.

Természetesen, amennyiben pályázatunkat sikeresnek értékelik, szívesen közreműködünk abban, hogy másokat is megismertessünk az Önöknél folyó munkával.